Monday, 31 January 2011

Antara Sahabat & Kawan


Apa perbezaan sahabat dan kawan? bagi aku, sahabat adalah seorang teman yg sanggup sehidup semati dan bersusah payah demi menempuh onak duri dalam hidup ini.. bagi aku, seorang sahabat juga tidak hanya muncul di saat ku gembira, tapi sahabat juga muncul di saat ku berduka.. seorg sahabat juga merupakan seorang teman yang sanggup memberi pendapat yg baik dan x sanggup melihat sahabatnya sedih..

Manakala kawan pula merupakan teman yg akan datang dan pergi.. di saat kita gembira dan senang, kawan akan muncul.. tapi.. di saat kita susah.. mana pergi teman yg kite gelar kawan tu?? lagi2 kalau kite sedih dan terluka.. jgn mimpi laa kawan kite nk bersama merasai kesedihan tu bersama.. paling tidak pun sekadar bertanya khabar sahaja.. kemudian.. bye2 laa jawabnya..

So.. Walau ape pun..

Bukan semua kawan boleh jadi teman..
Bukan semua teman boleh jadi rakan..
Bukan semua rakan boleh jadi Sahabat..
so.. kalau anda punya Sahabat..
Hargailah sahabat anda seperti mana anda hargai kedua org tua anda.. :)

Ape yg penting.. tak kiralah samaada anda teman, rakan atau sahabat.. yang penting anda perlulah jujur dan ikhlas dalam sesuatu perhubungan.. jgn sekadar mengharap teman anda sahaja yg jujur.. anda pun perlu jujur jgk.. kalu boleh.. janganlah simpan perasaan cemburu pada kawan atau sahabat anda.. kerana.. setiap orang punya kelebihan dan kekurangan.. :)

Sayangi laa sahabat dan kawan anda..

No comments: